Що варто знати про терасну дошку з ДПК
Коли почнете ремонт на терасі, то навіть не зможете уявити скільки нервів піде на вибір терасної дошки. Перелопатив купу форумів, переглянув десятки відео, об'їздив півміста у пошуках ідеального варіанта. Для мене кращій варіант виявилися терасна дошка з деревинно-полімерного композиту (ДПК) від компанії Real House. Тепер готовий розповісти про все підводне каміння, яке мені зустрілося на шляху.
Чому натуральне дерево не кращій варіант?
Спочатку хотів зробити все "по-старому" - натуральна деревина, благородний зовнішній вигляд, екологічність. Але коли почав рахувати реальні витрати, то ідея одразу здалася не дуже:
- Пропитка – кожні 2-3 роки (а добрий антисептик коштує як половина нової дошки)
- Фарбування – мінімум раз на 3-4 роки
- Ремонт - у знайомих через 5 років довелося міняти 30% дощок через гниття
- Зимові проблеми – навесні половина дощок виявилася з тріщинами
Після таких висновків я почав шукати альтернативи.
Як я вибирав ДПК, особистий досвід
Перше, що впало у вічі – великий розкид цін. Одна й та сама дошка в різних магазинах могла відрізнятися у вартості в 2-3 рази. Почав розбиратися чому:
- Склад - виявилося, є "економ" варіанти з великим відсотком тирси (вони дешевші, але менш міцні)
- Виробник – європейські марки дорожчі, але гарантію дають до 25 років.
- Товщина – мої сусіди купили тонку дошку (18 мм) і тепер шкодують – прогинається під важкими меблями
Монтаж. Що пішло не так?
Думав, що зібрати буде просто – "легко для дорослих". Але кілька косяків все ж таки було:
- Не врахував теплові зазори – влітку дошку трохи повело
- Перший ряд поклав криво – довелося переробляти
- Економив на кріпленнях – деякі кліпси лопнули під час навантаження
Порада: беріть монтажний комплект тієї ж фірми, що й дошку. І не поспішайте – краще витратити зайвий день, аніж потім переробляти.
Реальні плюси після року експлуатації
- Догляд - за весь час тільки 2 рази мив із шланга
- Зовнішній вигляд – колір не вигорів навіть на південній стороні
- Комфорт – босоніж ходити приємно, не нагрівається як плитка
- Безпека – після дощу не ковзає (перевіряв особисто – впав спеціально)
Висновок після року використання
Якби мені зараз запропонували вибрати знову – взяв би ту саму ДПК, але:
- Брав би одразу з огорожею в одному стилі
- Не економив би на кріпленні
- Робив би на 10% більше площі (виявилося, що місця багато не буває)
Для тих, хто сумнівається – попросіть зразки в магазині, покладіть у дворі на тиждень. Я так і зробив – після цього всі сумніви відпали.
P.S. Окремий лайфхак - якщо берете темні відтінки, врахуйте, що на них більше видно пил. Я взяв "золотистий горіх" - і не пошкодував.