Шість базових порад правильного догляду за тротуарною плиткою

Тротуарна плитка – міцна, візуально приваблива, невибаглива в догляді. Останнє звучить особливо заманливо, чи не так? І гарно, і чистити постійно не треба. Ну… Зараз буде трішки сумно, бо таки треба. Не постійно, звісно, але регулярно. Лише тоді бруківка прослужить вам довго і роками зберігатиме такий вигляд, наче щойно приїхала з магазину. Готові вчитися правил догляду за тротуарною плиткою? У цій статті зібрано лише найкорисніше! 

Шість базових порад із догляду за бруківкою 

У догляді за тротуарною плиткою важливий комплексний підхід. Генеральне прибирання робіть двічі на рік, регулярно обробляйте спеціальними засобами, в теплі сезони мийте й підмітайте – все, ваша бруківка ідеальна! Однак не завадить знати ще кілька важливих порад як доглядати за покриттям правильно і чого краще уникати, аби максимально продовжити терміни його експлуатації. Ділимося! 

Порада перша. Навесні, коли сніг повністю розтане, зробіть повне прибирання (суха, волога, механічна, хімічна чистка). Те саме виконайте і перед початком холодів, щоб підготувати покриття до морозу, снігу. Таке прибирання двічі на рік позитивно вплине на бруківку. Вона завжди буде виглядати доглянуто.

Порада друга. При використанні шланга з водою для миття тротуарної плитки стежте, щоб напір був не дуже сильний, бо можуть з’явитися тріщини, а це означає, що буде потрібна заміна. 

Порада третя. Бодай двічі на рік обробляйте поверхню спеціальними хімічними засобами (наприклад, для відштовхування води, для захисту від небажаних рослин). Вони значно підвищать терміни експлуатації бруківки. Будьте обережні! Завжди тестуйте хімію перед використанням, щоб не зіпсувати покриття. Робіть це так: нанесіть засіб на маленьку непомітну ділянку, простежте за реакцією. 

Порада четверта. Вона стане в пригоді тим, хто лише поставив нову бруківку і не знає, що в перший рік покриття має невеликий естетичний дефект. Ми кажемо про появу білих плям на поверхні. Усе це хімічна реакція, яка через 1-2 роки припиниться під впливом погоди. Якщо ж ви хочете позбутися проблеми швидше, то обробіть бруківку спецзасобами – очисниками, гідрофобізаторами. І все, нальоту як не було. 

Порада п’ята. Боротися з рослинністю у вигляді моху й лишайників, котрі з’являються майже в будь-який сезон і псують екстер’єр можна двома способами: 1) механічний (виривання руками або використання спеціальних інструментів, наприклад, шпателя); 2) застосування  гербіцидів (хімія надовго позбавить вас від цієї проблеми). В інтернеті можна знайти купу подібних лайфхаків щось по типу поливання швів окропом, промивання сильним напором води. Так ось, від зайвої трави такі махінації вас навряд чи позбавлять, бо нова буде рости, незалежно від кількості вилитої рідини, а от зайвою вологою та ще й з високими температурами пошкодити тротуарну плитку ви зможете. Суть уловили? Не псуйте покриття, цей спосіб не працює. Або виривайте руками, або купіть хімію. Вона точно допоможе. 

Порада шоста. Раз на місяць перевіряйте стан швів. Якщо бачите, що десь піску недостатньо, досипте його. Не нехтуйте цим правилом, інакше окремі елементи з часом можуть банально відвалитися.

Не зайвим буде сказати й те, що господарям потрібно стежити за навантаженнями на тротуарну плитку. Якщо вона призначена лише для пішоходів, то не допускайте там проїзду транспорту. Такий вплив сильно деформує покриття, зміщує його, навіть якщо спочатку це візуально непомітно. 

Як доглядати за бруківкою в спеку та мороз? 

Базу ви вже знаєте, тому тримати бруківку в чистоті й максимально зберегти ідеальний зовнішній вигляд точно зможете. Для повної картини розкажемо ще про сезонні нюанси, щоб, як то кажуть, картина була домальована. 

Що робити для чистоти тротуарної плитки влітку?

В теплу пору року догляд за тротуарною плиткою зводиться до банального  – звичайна підтримка чистоти, тобто регулярне підмітання, миття, швидке усунення складних забруднень. 

Перш ніж перейдемо до лайфхаків, важлива інформація для власників басейнів. Якщо тротуарна плитка укладена біля басейну, то обробіть її засобами, що відштовхують воду. Це важливо!

Тепер до головного. Іноді трапляються ситуації, коли поверхня бруківки забруднюється речовинами, яких не можна позбутися звичайним миттям. Візьміть на озброєння кілька наших порад: 

  • плями від бензину, мастила можна видалити лише засобами, що розчиняють продукти нафти. Якщо мастило затекло у шви, то обережно приберіть брудний пісок і насипте новий. До речі, свіжі мастилові плями теж прибирайте за допомогою піску. Насипаєте, а потім обережно забираєте; 
  • пліснява прибирається засобами з хлором. Наносите хімію, даєте кілька хвилин, щоб вона «попрацювала» і змиваєте водою; 
  • іржі можна позбутися за допомогою хімії з соляною кислотою. Шукайте засоби для бетонних поверхонь – це те, що треба; 
  • винні плями видаляйте спеціальними відбілювачами. Проте будьте обережні при роботі з такою складною хімією. Одягайте рукавички, респіратори, захисні окуляри. Після обробки змийте поверхню легким потоком води зі шланга;
  • залишки сажі можна прибрати або мильним розчином, або комбінацією прального порошку й відбілювача; 
  • щоб видалити небажані сліди від автомобільних шин, візьміть звичайні мийні засоби та змішайте з гарячою водою. Іноді рекомендують використовувати ще професійні очисники з дуже гарячою парою; 
  • частинки фарби обережно зішкрябайте щіткою, а те, що залишилося виведіть спеціальною змивкою; 
  • плями від цементу – найскладніший вид забруднень. Видалити їх неможливо без руйнування поверхні тротуарної плитки. Радимо бути обережними з цими розчинами! Застеляйте бруківку поліетиленом, коли виконуєте ремонтні роботи;
  • жувальна гумка – це явище рідкісне, бо зумисне ніхто її туди не плюне. Проте якщо випадково гумка якось опинилася на бруківці та ще й засохла, то візьміть або спеціальний мийний засіб, або просто обережно зішкребіть її. 

Всі засоби для догляду за тротуарною плиткою можна купити в будь-якому магазині побутової хімії у вашому місті або замовити через інтернет у перевірених виробників. Будь ласка, реагуйте на такі плями якомога швидше! Це не пил, який легко усувається віником, пилососом чи водою. 

Захищаємо покриття в холод: зимовий догляд за тротуарною плиткою 

Догляд за бруківкою взимку має свою специфіку. Здавалося б, зима, то й не росте нічого там, немає опалого листя, пилюки. Просто прибирай сніжок, який і так рідко випадає, і буде тобі щастя. Було б класно, звісно, але так це не працює. Якщо ви дійсно зацікавлені в тому, аби покриття прослужило довго, не зіпсувалося від впливу морозів та опадів, то прочитайте те, що ми виклали нижче. 

Найважливіше правило – робіть гідрофобізацію. Вона тримається приблизно 10-15 років. Така обробка не лише перешкоджає налипанню льоду, але й зміцнює покриття, захищає від реагентів.

Тепер кілька простих порад: 

  • прибирайте сніг, лід лише лопатами, зробленими з дерева, якісної пластмаси. Конструкції з металу можуть пошкодити поверхню, бо це вам не бетон. Тротуарна плитка, хоч і міцна, але не настільки ж, аби лупити по ній чимось металевим; 
  • щоб «приборкати» ожеледицю не використовуйте сіль, бо вона роз’їдає поверхню, і через це може виникати білий наліт, про який ми згадували вище. Краще піти в магазин і підібрати спеціальний реагент. Тільки зверніть увагу, щоб він був не важкий, бо такі зазвичай впливають на колір. 

Усе! Тепер ви маєте базові знання про догляд за тротуарною плиткою, розумієте як зберегти її первинний вигляд надовго. До слова, якщо шукаєте якісну бруківку, то звертайтеся до виробника «Мій Двір» тут. Якісне покриття за доступними цінами. Заходьте на однойменний сайт, дивіться асортимент. Радо допоможемо кожному. 

Make-Self.net

Мы в социальных сетях: Facebook, Telegram, YouTube.
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Соглашение о использовании CookiesПолитика конфиденциальности.
© 2022 Make-Self.net. Все права защищены. Полное или частичное копирование материалов сайта без согласования с редакцией запрещено.